Sami Smolander puhuu digitalisaation vaikutuksista Helsingin Sanomien sisällöntuotannossa ja kuluttajamyynnissä, sekä datan ja analytiikan hyödyntämisestä monikanavaisessa mainostuotekehityksessä. Digitalisaation ja liiketoimintamalli-innovaatioiden avulla lehden kuluttajaliikevaihto ja tilaajamäärä on saatu pitkän taantuman jälkeen taas kasvuun. Mutta miten tässä onnistuttiin ja miten onnistumiset sisällöntuotannossa ja kuluttajamyynnissä käännetään kasvuksi myös mediamyynnissä?

Samin mukaan Helsingin Sanomissa hyödynnetään koneoppimiseen perustuvaa journalistisen sisällön suosittelua, ja datan avulla oikeanlaista sisältöä voidaan kohdentaa oikeille ihmisille. Sisällön suosittelu on jatkoa HS:n älypuhelin- ja tablettisovelluksissa marraskuussa julkaistulle Sinulle-osiolle, joka suosittelee lukemaan täydentäviä näkökulmia kiinnostavista teemoista. Lisäksi Timanttiartikkeleihin perustuva maksumuuristrategia on osoittautunut menestykseksi.

Sisältöjä suosittelevan järjestelmän tarkoituksena on oppia tuntemaan yksittäisten käyttäjien käyttötavat ja osata tarjota käyttäjälle juuri häntä kiinnostavaa sisältöä oikeaan aikaan ja oikeassa asiayhteydessä. HS on median digitaalisessa muutoksessa maailmanluokkaa. Digitilaajien määrä lisääntyy jatkuvasti: kesällä rikkoutui 200 000 digitilaajan raja, ja nyt digitaalisesta Hesarista maksavien määrä on jo lähes 220 000. Myös HS:n kokonaistilaajamäärä on ollut historiallisessa kasvussa.HS on median digitaalisessa muutoksessa maailmanluokkaa. Digitilaajien määrä lisääntyy jatkuvasti: kesällä rikkoutui 200 000 digitilaajan raja, ja nyt digitaalisesta Hesarista maksavien määrä on jo lähes 220 000. Myös HS:n kokonaistilaajamäärä on ollut historiallisessa kasvussa jo puolen vuoden ajan

Helsingin Sanomat on käynnistänyt myös kokeilun, jossa journalistista tekstiä tuotetaan osin ohjelmallisesti. Ohjelmoinnin avulla lukijoita pystytään palvelemaan henkilökohtaisemmin. Muokkautuvien juttujen taustalla olevan datan avulla lukijoille pystytään tarjoamaan enemmän sisältöä.

Digitaalisten jakelukanavien määrän kasvaessa mainostuotekehitystä tehtiin pitkään alustakohtaisesti ja tämä johti siihen, että Helsingin Sanomien yleisöjen tavoittaminen eri kanavissa tuli mainostaja-asiakkaille haastavammaksi. Viimeisen kahden vuoden aikana Helsingin Sanomien mainostuotekehitystä on kehitetty entistä enemmän monikanavaiseen suuntaan ja siihen, että mainostajat tavoittavat Helsingin Sanomien laajat yleisöt tehokkaasti ja saavat viestinsä läpi nopeasti tavoittelemilleen kohderyhmille ja saavat paremman vastineen markkinointi-investoinneille. Myös monikanavaisen mainostuotekehityksen tulokset ovat olleet lupaavia ja ”Alustoista yleisöihin” mainostuotekehityksen seuraavia tuotteistuksia on jo työn alla.

Haluatteko kehittää asiakaslähtöisyyttänne digi-Hesarin tavoin? Lue aiheesta lisää täältä!

Share This