Marika IivarinenOululaisen peliyritys Fingersoftin Business Development Executive Marika Iivari on yksi tammikuisen Tulevaisuuden tuotekehitys -seminaarin loistavista puhujista. Marika nousee lavalle puhumaan tulevaisuuden liiketoimintamalleista ja siitä, miten mobiilipelitoiminnan liiketoimintamallit kehittyvät ja muuttuvat. Marikalla on taustalla vuosia Oulun kauppakorkeakoulun tutkijana, joten hän soveltaa esityksessään sekä akateemista pohjaa että kokemuksiaan Fingersoftilla.

Tällä hetkellä Marika vastaa Fingersoftilla performance marketingista eli maksetusta käyttäjienhankinnasta, mikä on yrityksessä täysin uusi liiketoiminnan alue. Puheessaan hänellä onkin tarkoituksena sitoa tuotekehitysteema liiketoimintamallien muuttumiseen, ja pohtia sitä, mikä rooli käyttäjienhankinnalla on tässä kentässä.

Koska emme malta odottaa Marikan puhetta, esitimme hänelle muutaman kysymyksen pelialasta sekä menestyvistä liiketoimintamalleista!

Minkälaisia liiketoimintamalleja Fingersoftilla on käytössä? Miten käyttämänne liiketoimintamallit ovat muuttuneet?

Fingersoftin pelit Hill Climb Racing ja Hill Climb Racing 2 pohjautuvat Free to Play, eli F2P-liiketoimintamalliin, jossa pelaamisen voi aloittaa täysin ilmaiseksi. Oman näkemykseni mukaan F2P-mallit kehittyvät enemmän ja enemmän Game as a Service -logiikan mukaisiksi. Toki HCR1:llä ja HCR2:lla on omat liiketoimintamallinsa, koska ne eroavat toisistaan ominaisuuksiltaan, grafiikaltaan ja mekaniikaltaan.

Millaiset liiketoimintamallit tulevat mielestäsi menestymään tulevaisuudessa? 

Ratkaisut, jotka pyrkivät tuottamaan arvoa samanaikaisesti sekä palvelun hyödyntäjälle että käyttäjälle ekosysteemiajattelun mukaisesti tulevat mielestäni menestymään tulevaisuudessa. Arvopohjainen, eli Life Time Value -pohjainen ajattelu korostuukin erityisesti pelialalla.

Vastaat Fingersoftilla mobiilimainonnasta, joka on teille uusi liiketoiminta-alue. Miksi siihen on ryhdytty juuri nyt? 

Toki Fingersoftin pelejä on mainostettu ja markkinoitu jo aiemminkin, mutta maksettu käyttäjienhankinta mobiilimainonnan kautta on tunnistettu tärkeäksi strategiaksi tukemaan GaaS-mallia – ei pelkästään uusien asiakkaiden hankinnassa vaan myös tukemaan asiakasuskollisuutta ja sitoutumista. Enää ei voida laskea sen varaan, että hyvä peli myy itse itseään, vaan tarvitaan myös selkeitä kasvustrategioita. 

Minkälaisia tavoitteita teillä on tämän uudenlaisen käyttäjienhankinnan suhteen? 

Käyttäjienhankinta tukee muuta liiketoiminnan kehittämistä erityisesti mainostulojen ja nimensämukaisesti uusien käyttäjien hankinnan kautta. Käyttäjienhankinnan avulla voidaan myös tukea brändiä ja orgaanista näkyvyyttä, eli se on yksi osa integroitua markkinointiviestintää. 

Mitä Game as a service -käsite tarkoittaa sinulle?

Elinkaariajattelu, asiakaskokemus, sisältö ja sitoutuminen ovat tärkeimmät näkökulmat GaaS -ajattelussa. Peli ei ole vain mekaaninen tuote, vaan pyritään määrittämään arvoa itse kokemukselle, kehittäjien liiketoimintatavoitteita tukien. GaaS:in mukaisesti pyritään tukemaan asiakaskokemusta ja -arvoa siten, että peli on olemassa myös 10 vuoden kuluttua – verrattuna esimerkiksi hypercasual-peleihin, joita tuotetaan liukuhihnalta mutta myös tapetaan nopeaan tahtiin. 

Minkälaisia suunnitelmia Fingersoftilla on tulevaisuuden suhteen? 

Sanotaan, että menestystä on hyvin vaikea toistaa, mutta tottakai tavoitteena on tuoda markkinoille seuraava potin räjäyttävä peli!   

 

Suurkiitokset Marikalle – lisälukemista menetyksekkäästä tuotekehityksestä löydät Contribyten sivuilta!

Share This