Olet varmasti hyvinkin tietoinen, että tuoteorganisaatiosi innovointia ja tuottavuutta on aina tilaa kehittää.

Aihe on kompleksi kuin ilmastomuutos, ja rajaan tällä kertaa teemaksi vuorovaikutuksen taidot.

Keskustelut niin kokouksissa kuin muissa yhteyksissä saattavat jopa näennäisesti vaikuttaa intohimoisilta, mutta tyypillisesti muutama henkilö dominoi ja muut nääntyvät tuskissaan. Jälkimmäiset kokevat nämä täydelliseksi ajantuhlaukseksi ja työt keskeyttäviksi.

Toimiiko Liberating Structures taikakeinona, jolla voimme muuttaa nykytilanteen dramaattisesti?

Perinteinen vuorovaikutusrakenne

Usein perustason fasilitaattorit ja palvelevat johtajat havainnoivat energisesti kaikki aistit auki, että kaikki tulevat nähdyiksi, kuulluiksi ja ymmärretyiksi. Samalla sovitaan yhteiset pelisäännöt, fokusoitunut agenda, eikä vääränlaisia keskeytyksiä enää sallita. HBR 09/19 käyttää metaforana kapellimestaria, joka hallinnoi, että jokaista soitinta tulee soitettua.

Aktivointi ja kaikkien osallistaminen kuitenkin kuluttavat energiaasi. Pieni itseohjautuva tiimi on helpompi valmentaa absoluuttiselle huipulle, mutta kuinka saat jutun lentämään vähänkin isommalla porukalla niin että voit itse jäädä taka-alalle? Pohdin itse pari vuotta sitten, että kun vanhenen, en välttämättä jaksa osallistaa ihmisiä niin paljon kuin nuorempana. Ja nyt olen löytänyt ratkaisun.

Vapauta rakenteet 

Liberating Structures -liikehdintä on tätä kirjoittaessa vielä melko uutta Suomessa, mutta maailmalla se on jo hieman isommassa käytössä. Olemme kuitenkin selkeästi ”Varhaiset omaksujat” -vaiheessa.

Tuotekehitysmaailmassa olemme levittäneet näitä taitoja jo jonkin aikaa, ja vastaanotto on ollut lievästi sanottuna innostunutta.

liberating structures

Kaikki tämän hetken 33 struktuuria ovat saatavilla ilmaiseksi Liberating Structures -sivuilla ja mobiilisovelluksen kautta.

Aloita helpolla

Suosittelen aloittamaan helpoimmasta päästä, kuten 1-2-4-KAIKKI menetelmällä. Valitkaa ensin kohdennettu haaste tai kehitysteema, kuten:

 • ”Kuinka saamme Sprinttittoimitukset onnistumaan vielä paremmin?”
 • ”Meillä ei ole mitään käryä tulevasta MVP-sisällöstä?”

Pidä iteraatiot lyhyinä:

 • 1:  Mitä minä voin tehdä asialle? Kukin reflektoi täydessä hiljaisuudessa itse aihetta paperille (1 min)
 • 2:  Mitä me voimme tehdä asialle? Parityöskentelynä työstämme ratkaisua ja vertailemme ideoita, havaintoja ja löydöksiä. (2min)
 • 4:  Parit muodostavat tuplatreffit toisen parin kanssa ja nelistään ideoivat ja havainnoivat, mitä yhteneväistä ja eroavaisuutta aeimmilta kierroksilta (4min)
 • Kaikki: – kukin 4 hengen ryhmä kertoo kaikille, mikä yksi idea nousi heidän keskusteluista? (5min)

Toista tarvittaessa perään uusi kierros.

Äänestäkää lopuksi yksi idea tai toimenpide, jolla on yksi omistaja. Ottakaa ryhmäkuva, jossa kuvittelette miltä maailma näyttää kun kehitysidea on läpiviety! Ottakaa myös toinen kuva, jossa kuvittelette että ette tehneetkään asialle mitään.

Kehitä taitojasi

Äkkiseltään Liberating Structures vaikuttaa ”vain nipulta uusia fasilitointitaitoja”, mutta kyseessä on paljon enemmän. Huomaat tämän kun kokeilet itse ja havaitset vaikutuksen!  Eniten oppimista, ideointia ja iloa saat ketjuttamalla rohkeasti LS-pienoisrakenteita, kuten kiehtovan Troika-konsultoinnin ja 15% ratkaisut. Tämän jälkeen ketjuta taas hieman lisää. Kokeile tekniikoita myös vapaa-ajallasi.

Fasilitaattorina anna LS-struktuurien tehdä työ, päästä ihmiset loistamaan ja pysy itse mahdollisimman taustalla.

Soveltamisalueet

Käyttötapausesimerkkejä tuotekehityksessä:

 • Strategia- ja tuotesuunnittelu
 • Scrum-eventit
 • Tiimien tiimien eventit
 • Yhteisretrot
 • Kick-offit
 • Community of Practise -tapahtumat

Huomioiden innovaation elinkaari, ota yhteispeliin mukaan myynti, markkinointi, asiakkaat ja asiakaspalvelu yms sidosryhmiä. Soveltamisalueet eivät myöskään rajoitu vain tuoteorganisaatioihin, vaan kaikkeen kommunikointiin, kuten konfliktien ratkomiseen ja lomasuunnitteluun.

Hyödyt
 • Innovointi ja oppiminen kunkin älykkyyden huipulla
 • Ratkot monimutkaisia ongelmia yhdessä, yllättävin lopputulemin
 • Kaikkien ääni ja ideat kuuluville
 • Kokouksia ei enää koeta riesaksi
 • Vastavuoroinen auttaminen
 • Täydelllinen läsnäolo, kukaan ei vahingossakaan räplää puhelinta!
 • Sitoutuminen luonnostaan
 • Vahvistat luottamusta huomaamatta
 • Energiaa ja iloisuutta!
Yhteenveto

Liberating Structures -taidot ovat parasta mitä minulle on tähän mennessä työmaailmassa tapahtunut. Ne eivät ole täydellinen ”se yksi ainoa kaiken ratkaiseva työkalu”, enkä myöskään suosittele heittämään pois kaikkia perinteisiä vuorovaikutusrakenteita. Voitko kuitenkaan kuvitella mitään palkitsevampaa, kuin vapauttaa jokainen innostuneesti osallistumaan ja viemään yhdessä jalostetut ideat kokeiltaviksi: kehitettävä tuote saa ainutlaatuista kilpailuetua ja samalla rakennat sitoutuneita ja hyvinvoivia tiimejä.

Tule mukaan vuoden 2020 Tulevaisuuden Tuotekehitys -tapahtumaan harjoittelemaan Liberating Structures -taitoja niille omistetussa workshopissa, tai ota muuten vain yhteyttä. Katso myös Liberating Structures kuvakokoelma, jossa itse harjoittelen!

Parinkymmenen vuoden päästä kukaan ei enää kärsi tylsistä kokouksista!

Risto Varetsalo

Risto Varetsalo

Konsultti

Tuotekehityksen konsultti

040-829 8199

Share This